welkom | kaart | zoekfunctie | kindercoaches | level 3 coaches

Joke Jesse

Jesse Bon Coaching

Omgeving
Vroomshoop (Ov)


Afgeronde opleiding(en) Keulseweg:

Equine assisted coach level 1

Registratie geldig tot: 2022

Praktijkervaring:

A

Geboortedatum:

1964

Doelgroep:

jeugd, volwassenen, groepen

Overige opleiding(en):

HBO Internationaal Management

"Coachsessie met een paard: samen kom je verder ......

Soms is het fijn om even niet te hoeven praten, wel in gezelschap van anderen te zijn en geborgenheid/steun te ervaren maar geen woorden nodig te hebben om iets aan de ander duidelijk te maken. Een paard zou dan je maatje kunnen zijn.
Er wordt vaak al zoveel gepraat of al veel van ons verwacht; het paard kan je helpen om uit je hoofd te komen en meer naar je gevoel (te leren) gaan. Ervaar hoe het is in het 'hier en nu'.

Coachen met de hulp van paarden gaat om ervaringsgericht leren; een oplossing die vanuit jezelf komt heeft namelijk het beste resultaat.
Een paard oordeelt niet over wat je doet of zegt, een paard zegt niet of iets goed of fout is. Hij reageert middels natuurlijk gedrag zoals ze in de kudde gewend zijn. Om te overleven in de kudde moeten ze gevoelig zijn voor de kleinste signalen. En die signalen geven we af, bewust en onbewust. Het paard weet niet wat er gister bij of met jou gebeurde en maakt zich geen zorgen over morgen, hij leeft in het hier en nu en reageert daardoor alleen op wat zich tijdens de sessie bij en met jou afspeelt.

Sessie zonder praten
Door bij het paard te zijn of een kleine oefening te doen, gaat het paard reageren op jou. Door zijn reactie op jouw handelen ga je merken hoe jij (of jouw gedrag) overkomt. Tijdens de sessie zal niet of nauwelijks worden gepraat. Vooraf spreken we e.e.a. door zodat je weet wat je kunt doen cq verwachten. Na de activiteit zullen de reacties van het paard worden benoemd.

Objectieve waarneming
Je krijgt geen tips of behandelplan van mij maar we laten het paard 'spreken'. Ik benoem op een objectieve manier (zonder oordeel) wat er feitelijk gebeurt tussen jou en het paard en benoem nooit wat een reactie van het paard zegt over jou. Ik kan dat ook niet weten ....Wel zal ik enkele vragen stellen, vragen die jou helpen om erachter te komen wat het paard je wil vertellen op dat moment.

Ervaringsgericht leren
Door zelf de reacties van het paard waar te nemen of te ervaren, kun je komen tot eigen oplossingen. Je kunt er dan voor kiezen om iets te veranderen in je handelwijze of houding en je zult dan direct via het paard ervaren dat er anders op jou wordt gereageerd.

Veiligheid
Bij het coachen met de hulp van een paard zit je nooit op het paard. Het is bij of in de buurt van een paard; bij het paard in de wei/paddock of observatie vanaf afstand.
Ook word je nooit alleen gelaten met het paard. De coach blijft in de buurt.
Er is dus geen ervaring met paarden vereist voor deelname aan een coachsessie met de hulp van een paard.
"