welkom | kaart | zoekfunctie | kindercoaches | level 3 coaches

Renate Rijnaarts

Beleef ~ Inzicht met paarden

Omgeving


Afgeronde opleiding(en) Keulseweg:

Equine assisted coach level 2

Praktijkervaring:

C

Geboortedatum:

1979

Doelgroep:

Ouders van 'lastige' pubers

Thema(s):

Eigen grenzen (her-) kennen, communicatie, wederzijds begrip

Aanvullende disciplines:

Naast individuele coachsessies, biedt Beleef workshops en online ondersteuning. Ieder aanbod is gericht op wat helpt jou, als ouder, bij het lastige gedrag van jouw zoon of dochter...

Overige opleiding(en):

SPH

Doelgroep: Ik coach hard werkende vrouwen die alle ballen in de lucht houden en daardoor aan het eind van de week uitgeput op de bank ploffen, zodat ze alles op hun 'to do-lijstje af hebben en genoeg energie over houden om te genieten van de echt belangrijke dingen.

Over mij:
Eind 2006 was ik 27 jaar en op. Ik kon niet meer. De maanden daarvoor dacht ik dat ik gewoon wat vroeger naar bed moest, of wat gezonder moest eten om het op te lossen. Ik sprak niet meer af met vriendinnen, want daar had ik al helemaal geen puf voor. Ik hoopte dat multi-vitaminen zouden helpen of energie gevende kruidenthee. Maar het hielp niets. Ik werd steeds prikkelbaarder en reageerde geïrriteerd op anderen. Ondanks dat ik zo moe was, sliep ik slecht. Toen ik op een dag uit mijn werk thuiskwam en uit het niets moest huilen, wist ik dat het zo niet langer kon. Ik maakte een afspraak bij de huisarts. Hij constateerde ‘overspannenheidsklachten’. Op mijn werk regelde ik dat ik twee weken thuisbleef om bij te tanken. Ik ben een aanpakker en een oplosser en ging echt geen half jaar op de bank zitten. Na die twee weken, ging het wel weer. Ik was niet meer zo emotioneel en sliep ook weer redelijk. Dus huppakee, weer aan de bak! Ik vond mijn werk leuk en wilde mijn collega’s niet met gaten in het rooster opzadelen.

De jaren erna bleven de vermoeidheidsklachten, maar ik ben geen aansteller dus ik ging door. Ik liet me testen op bloedarmoede en andere medische oorzaken voor mijn vermoeidheid, maar fysiek gezien was ik gezond. Ik verdiepte me in gezonde voeding en mindfulnes, maar me energiek voelen bleef een (ogenschijnlijk) onbereikbare wens. Ik dacht nog een tijd dat het mijn eigen schuld was, dat ik gewoon niet zoveel moest willen. Maar als ik eerlijk was, waren mijn vermoeidheidsklachten toch echt wel buiten proportioneel.

Ik schakelde een coach in, al was ik daar in het begin wel wat sceptisch over. Ik had er zelf al jarenlang over nagedacht, dus vroeg me af in hoeverre zij er nog iets nieuws over kon bedenken. Maar goed, wie niet waagt, wie niet wint, dus ik maakte een afspraak.
Tot mijn opluchting gaf de coach mij geen adviezen waar ik niets mee kon, maar stelde ze me vragen. Ik werd me bewust van wat ik dacht en hoe ik mezelf daarmee in de weg zat. Ook de oplossingen liet ze me zelf bedenken. Hierdoor werden het mijn oplossingen die bij mij pasten en waar ik echt iets mee kon.
Na 4 coachsessies had ik inzichten die ik in al die jaren daarvoor zelf niet had kunnen bedenken. En ik was zelf nog wel hulpverlener!

Vanaf dat moment besloot ik dat ik mijn professionele kennis aan wilde vullen met een coachopleiding. Dit wilde ik ook voor anderen kunnen doen. Ik vond een erkende opleiding waarbij gebruik gemaakt werd van de inzet van paarden. Dit was mijn laatste puzzelstukje. Ik leerde hoe ik de meest efficiënte manier van oplossingen vinden (coaching) kon aanbieden samen met paarden. In de buitenlucht, actief en praktisch. Het is wat ik het liefste doe!

Wat je verder nog over mij moet weten:

• Ik zeg wat ik zie.
Paarden geven met hun gedrag uiting aan de beleving of behoefte van de mens waarmee ze in contact zijn. Dit betekent dat wat er echt speelt, snel zichtbaar wordt. Dat is soms confronterend, maar super effectief.

• Ik ben ‘een verstandig’ mens.
Ik houd van dingen bedenken, maar ons verstand is beperkt bij het vinden van oplossingen. De paarden laten zien wat je ‘ervaart’. Hier liggen vaak de oplossingen die we met ons hoofd niet kunnen bedenken.

• Ik houd niet van zwaar op de hand.
In mijn beleving is het goed om recht te doen aan emoties. Als iets zwaar is, is het helpend om dat te benoemen en te erkennen. Maar laten we er af en toe ook een grapje over maken. Alles is op te lossen, zeker wanneer we er op een wat luchtigere manier naar kunnen kijken.

• Ik geloof in praktische oplossingen.
Maar wel oplossingen die uit jezelf komen. Het lijkt soms veel makkelijker als iemand anders ff zegt wat je moet doen, maar die oplossing is de beste oplossing voor de ander en niet voor jou. Het vinden van je eigen oplossingen maakt soms dat het iets langer duurt, een inzicht heeft soms even nodig om in te dalen. Maar als de kwartjes eenmaal vallen, zijn het wel jouw kwartjes en de enige juiste kwartjes.

• Ik ben lang niet zo streng voor jou als jij voor jezelf.
We veroordelen onszelf vaak voor de dingen die we niet ‘goed’ doen. We moeten van onszelf geduldiger zijn of meer gefocust. Maar een ongeduldig persoon, is meestal ook iemand die houd van efficiëntie en doorpakken. Iemand die minder gefocust is, heeft oog voor meerdere dingen tegelijk. Door een andere kijk op je eigenschappen, kun je ze benutten ipv jezelf er voor straffen.

• Ik houd van veel warme melk in mijn koffie.
I love Latte Machiato’s!

• Ik lust geen melkchocolade. :-/